Rožky kváskové

    #1
    - 100 g kvásku Lievito Madre
    - 50 g vody
    - 100 g polohrúbej pšeničnej

    #2
    - 150 g rozkvas LM
    - 300 g vody
    - 40 g masla (alebo masti)
    - 10 g medu (1 lyžička)
    - 520 g múky polohrúbej
    - 12 g soli (2 lyžičky)

    #1 Všetko zmiešame a necháme kysnúť prikryté pri izbovej teplote 10-12 h.

    #2 Rozkvas rozmiešame s vodou s maslom a medom. Primiešame múku a krátko vymiešame, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote 30 minút. Pridáme soľ a na doske prehnetieme na jemné cesto 10-15 min. Vrátime do misky, prikryjeme a necháme 2 h, v chladničke 12 h. Počas kysnutia cesto v miske 2x poprekladáme. Cesto necháme postať 30 min. rozdelíme na 12 rovnakých častí (á 86 g). Každú časť vytvarujeme do bochníkov, ktoré necháme pod fóliou 30 minút. Následne každý bochník rozvaľkáme do tvaru trojuholníka, zrolujeme od širšej časti. Prenesieme na 2 plechy vystlané papierom na pečenie. Postriekame vodou, prikryjeme fóliou a necháme stáť pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobia svoj objem. Trvá to približne 2-3 hod. Rúru rozohrejeme na 220 °C. Rožky potrieme mliekom. Posypeme. Po vložení rúru zaparíme. Pečieme 20 min.
    Po upečení rožky necháme vychladnúť na mriežke.
    Video


    Späť na stránky