Droždie vs. kvások

    Hlavný rozdiel predstavujú samotné baktérie. Kvások z múky a vody obsahuje prospešné baktérie mliečneho kvasenia, ktoré zlepšujú stráviteľnosť a pôsobia na našu imunitu. Droždie obsahuje baktérie alkoholového kvasenia, ktoré zaťažujú trávenie a prekysľujú organizmus.
    Je na vás, pre aký spôsob prípravy sa rozhodnete! Zvážte zdravotné výhody kváskového pečiva!

    Žitný kvások

    #1 Založenie nového kvásku
    - žitná múka
    - vlažná voda
    Video

    #2 Použítie zrelého kvásku
    - zrelý kvások

    #1
    1. deň zmiešame 20 g vlažnej vody a 10 g žitnej múky
    Necháme pri izbovej teplote (20-30°C) 8-12 hod.
    2. deň pridáme 20 g vlažnej vody a 10 g žitnej múky.
    3. deň pridáme 20 g vlažnej vody a 10 g žitnej múky.
    4. deň odoberieme 40 g kvásku z celkového množstva a pridáme doň 20 g vlažnej vody a 20 g žitnej múky.
    5. deň zopakujeme ako predošlý deň.
    Pokiaľ kvások nevyrastie dvojnásobne pokračujeme v krmení.

    #2
    Zrelý kvások držime v chladničke a krmíme 1 - 2x týždene tak, že odoberieme 10 g kvásku, pridáme 40 g vlažnej vody a 40 g žitnej múky. Na druhý deň ziskame 90 g kvásku.

    Odoberieme 10 g na založenie nového kvásku a 80 g dáme do chleba.
    Prebytok kvásku uložíme v chladničke, kde vydrží niekoľko týždňov, vysušime, alebo vyhodime.
    V krmení môžeme pokračovať aj v pomere 5-20-20.
    V pomere 10-40-40 kysne 10-12 h a pri 20-40-40 kysne 4-6 h.

    Pšeničný kvások - Lievito Madre

    #1 Založenie nového kvásku
    - 200 g pšeničná múka
    - 100 g vlažná voda
    - 20 g medu, alebo šťavu z hrozna
    Video
    Video

    #2 Prikrmovanie nezrelého kvásku
    - 100 g kvások Lievito Madre
    - 50 g vlažná voda
    - 100 g pšeničná múka

    #3 Použítie zrelého kvásku
    - 50 g kvások Lievito Madre
    - 50 g vlažná voda
    - 100 g pšeničná múka

    #1
    1. deň všetko zmiešame. Vytvarujeme guľu, navrchu narežeme krížik a zakryjeme gázou. Necháme pri izbovej teplote (20-30°C) 2 dní.

    #2
    3. deň z kvásku odoberieme 100 g, pridáme 50 g vody, rozšľahame a pridáme 100 g múky. Vyhnetieme cesto a spravime guľu.
    4. 5. 6. deň ako predošlý deň, objem zväčší 2x za 4 h.
    Prikryjeme uzáverom a dáme do chladničky.

    #3
    Zrelý kvások držíme v chladničke a prikrmujeme 1x po 7-14 dňoch tak, že odoberieme 50 g kvásku, pridáme 50 g vody a 100 g múky. Vyhnetieme a spravíme guľu. Dáme do skleničky a po 4-6 h. uložíme do chladničky.

    Dlhodobé odloženie kvásku

    Odloženie kvásku:
    Môžeme odložiť kvások s múkou. Vezmeme vrchovatú polievkovú lyžicu kvásku a premiešame so 4 lyžicami múky. Vodu netreba pridávať. Rozmixujeme všetko v mixéri. Mala by sa spraviť drobivá drvina
    Video

    Sušenie kvásku:
    Pre dlhodobé skladovanie je najlepšie kvások vysušiť.
    Sušenie a obnovenie kvásku
    Vídeo


    Späť na stránky