Chlieb kváskový

    #1 - 80 g kvások
    - 200 g voda
    - 100 g múka celozrná
    - 100 g múka (T-650)
    - 10 g cukor/med
    #2 - 120 g voda
    - 420 g múka (T-650)
    - 60 g uvarený zemiak (alebo voda 30 g)
    - 10 g olej
    - 2 g rasca celá
    - 12 g soľ
    Z kvásku odoberieme 10 g na založenie nového.
    #1 Všetko zmiešame a necháme kysnúť 4-6 h. pri izbovej teplote, alebo 8-12 h. v chladničke.
    #2 Rozkvas rozmiešame s vodou. Primiešame ostatné suroviny okrem soli a krátko vymiešame, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote 30 minút. Pridáme soľ a na doske prehnetieme ručne, alebo v mixéri 8-10 min. Dáme do naolejovanej misy, zakryjeme a necháme kysnúť 2 h. Každých 30 min. v mise poprekladáme. Preložíme na pomúčenú dosku, poprekladáme a vytvarujeme bochník. Pomúčime, vložíme do pomúčenej ošatky, poprášime múkou, zakryjeme a necháme kysnúť 2 h. Preložíme na pečiaci plech, narežeme a postriekame vodou. Do rúry pri zapnutí dáme nádobu s vodou. Nahrejeme na 220 °C a pečieme 15 min. pri 200 °C a 30 min. pri 170 °C. Po upečení postriekame vodou. Necháme vychladnúť na mriežke.
    Video

    Chlieb kváskový - Lievito Madre

    #1 - rozkvas
    - 150 g kvások LM
    - 120 g voda
    - 150 g múka (T-650)
    - 10 g med/cukor
    #2 - chlieb
    - 420 g rozkvas LM
    - 260 g voda/mlieko
    - 520 g múka (T-650)
    - 10 g olej/maslo
    #3
    - 14 g soľ
    - koreniny
    - 60 g varený zemiak
      (alebo voda 30 g)
    Z kvásku odoberieme 100 g na založenie nového.
    #1 - rozkvas - všetko zmiešame a necháme kysnúť 4-6 h.pri izbovej teplote, alebo 8-12 h. v chladničke
    #2 - chlieb - rozkvas rozmiešame s vodou. Primiešame ostatné suroviny okrem soli a krátko vymiešame, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote 30 minút.
    #3 Pridáme soľ, zemiak, koreniny a prehnetieme 10-15 min. Na doske ručne vyformujeme guľu a dáme do naolejovanej misy. Zakryjeme a necháme kysnúť 2 h. Každých 30 min. poprekladáme. Preložíme na pomúčenú dosku, zložime ako obálku a vytvarujeme bochník. Vložíme do pomúčenej ošatky, poprášime múkou, zakryjeme a necháme v teple kysnúť 2-3 h, kým nezdvojnásobí veľkosť. Zapneme rúru. Bochník preložíme na horúci pečiaci plech, narežeme a postriekame vodou. Do rúry pri zapnutí dáme nádobu s vodou. Nahrejeme na 220 °C, pečieme 15 min. pri 200 °C a 30 min. pri 170 °C.
    Po upečení postriekame vodou. Prikryjeme a necháme vychladnúť na mriežke.
    Video
    Video
    Príprava cesta

    Chlieb kváskový - Lievito Madre s droždím

    #1 - rozkvas
    - 150 g kvások LM
    - 120 g voda
    - 150 g múka (T-650)
    - 10 g med/cukor
    #2 - chlieb
    - 420 g rozkvas LM
    - 260 g voda/mlieko
    - 520 g múka (T-650)
    - 10 g olej/maslo
    #3
    - 14 g soľ
    - koreniny
    - 60 g varený zemiak
      (alebo voda 30 g)
    - 5 g sušené droždie
    Z kvásku odoberieme 100 g na založenie nového.
    #1 - rozkvas - všetko zmiešame a necháme kysnúť 4-6 h.pri izbovej teplote, alebo 8-12 h. v chladničke
    #2 - chlieb - rozkvas rozmiešame s vodou. Primiešame ostatné suroviny okrem soli a krátko vymiešame, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote 30 minút.
    #3 Pridáme soľ, zemiak, koreniny, droždie a prehnetieme 10-15 min. Na doske ručne vyformujeme guľu a dáme do naolejovanej misy. Zakryjeme a necháme kysnúť 45 min. Každých 15 min. poprekladáme. Preložíme na pomúčenú dosku, zložime ako obálku a vytvarujeme bochník. Vložíme do pomúčenej ošatky, poprášime múkou, zakryjeme a necháme v teple kysnúť 1:45 h, kým nezdvojnásobí veľkosť. Zapneme rúru. Bochník preložíme na horúci pečiaci plech, narežeme a postriekame vodou. Do rúry pri zapnutí dáme nádobu s vodou. Nahrejeme na 220 °C, pečieme 15 min. pri 200 °C a 30 min. pri 170 °C.
    Po upečení postriekame vodou. Prikryjeme a necháme vychladnúť na mriežke.

    Chlieb sladký - vianočka

    - 250 g mlieko
    - 30 g cukor/med
    - 15 / 6 g droždie
    - 30 g maslo
    - 440 múka výberová
    - 1 ks vajce + 1 na potretie
    - 5 g soľ
    Pečieme vo vyhriatej rúre 180 °C 30-35 min

    Späť na stránky