Chlieb kváskový
#1
- 80 g kvások
- 200 g voda
- 100 g múka celozrná
- 100 g múka (T-650)
- 10 g cukor/med
#2
- 120 g voda
- 420 g múka (T-650)
- 60 g uvarený zemiak (alebo voda 30 g)
- 10 g olej
- 2 g rasca celá
- 12 g soľ
Z kvásku odoberieme 10 g na založenie nového.
#1 Všetko zmiešame a necháme kysnúť 4-6 h. pri izbovej teplote, alebo 8-12 h. v chladničke.
#2 Rozkvas rozmiešame s vodou. Primiešame ostatné suroviny okrem soli a krátko vymiešame, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote 30 minút. Pridáme soľ a na doske prehnetieme ručne, alebo v mixéri 8-10 min. Dáme do naolejovanej misy, zakryjeme a necháme kysnúť 2 h. Každých 30 min. v mise poprekladáme. Preložíme na pomúčenú dosku, poprekladáme a vytvarujeme bochník. Pomúčime, vložíme do pomúčenej ošatky, poprášime múkou, zakryjeme a necháme kysnúť 2 h. Preložíme na pečiaci plech, narežeme a postriekame vodou. Do rúry pri zapnutí dáme nádobu s vodou. Nahrejeme na 220 °C a pečieme 15 min. pri 200 °C a 30 min. pri 170 °C.
Po upečení postriekame vodou. Necháme vychladnúť na mriežke.
Video
Chlieb kváskový - Lievito Madre
#1 - rozkvas
- 150 g kvások Lievito Madre
- 120 g voda
- 150 g múka (T-650)
- 10 g cukor/med
#2 - chlieb
- 420 g rozkvas LM
- 260 g voda/mlieko
- 520 g múka (T-650)
- 10 g olej/maslo
#3
- 14 g soľ
- koreniny
- 60 g varený zemiak
(alebo voda 30 g)
Z kvásku odoberieme 100 g na založenie nového.
#1 Všetko zmiešame a necháme kysnúť 4-6 h.pri izbovej teplote, alebo 8-12 h. v chladničke
#2 Rozkvas rozmiešame s vodou. Primiešame ostatné suroviny okrem soli a krátko vymiešame, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote 30 minút.
#3 Pridáme soľ, zemiak, koreniny a prehnetieme 10-15 min. Na doske ručne vyformujeme guľu a dáme do naolejovanej misy. Zakryjeme a necháme kysnúť 2 h. Každých 30 min. poprekladáme. Preložíme na pomúčenú dosku, zložime ako obálku a vytvarujeme bochník. Vložíme do pomúčenej ošatky, poprášime múkou, zakryjeme a necháme v teple kysnúť 2-3 h, kým nezdvojnásobí veľkosť. Zapneme rúru. Bochník preložíme na horúci pečiaci plech, narežeme a postriekame vodou. Do rúry pri zapnutí dáme nádobu s vodou. Nahrejeme na 220 °C, pečieme 15 min. pri 200 °C a 30 min. pri 170 °C.
Po upečení postriekame vodou. Prikryjeme a necháme vychladnúť na mriežke.
Video
Video
Príprava cesta
Chlieb kváskový - Lievito Madre s droždím
#1 - rozkvas
- 150 g kvások Lievito Madre
- 120 g voda
- 150 g múka (T-650)
- 10 g cukor/med
#2 - chlieb
- 420 g rozkvas LM
- 260 g voda/mlieko
- 520 g múka (T-650)
- 10 g olej/maslo
#3
- 14 g soľ
- koreniny
- 60 g varený zemiak
(alebo voda 30 g)
- 5 g sušené droždie
Z kvásku odoberieme 100 g na založenie nového.
#1 Všetko zmiešame a necháme kysnúť 4-6 h.pri izbovej teplote, alebo 8-12 h. v chladničke
#2 Rozkvas rozmiešame s vodou. Primiešame ostatné suroviny okrem soli a krátko vymiešame, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote 30 minút.
#3 Pridáme soľ, zemiak, koreniny, droždie a prehnetieme 10-15 min. Na doske ručne vyformujeme guľu a dáme do naolejovanej misy. Zakryjeme a necháme kysnúť 45 min. Každých 15 min. poprekladáme. Preložíme na pomúčenú dosku, zložime ako obálku a vytvarujeme bochník. Vložíme do pomúčenej ošatky, poprášime múkou, zakryjeme a necháme v teple kysnúť 1:45 h, kým nezdvojnásobí veľkosť. Zapneme rúru. Bochník preložíme na horúci pečiaci plech, narežeme a postriekame vodou. Do rúry pri zapnutí dáme nádobu s vodou. Nahrejeme na 220 °C, pečieme 15 min. pri 200 °C a 30 min. pri 170 °C.
Po upečení postriekame vodou. Prikryjeme a necháme vychladnúť na mriežke.
Chlieb sladký - vianočka
- 250 g mlieko
- 30 g cukor/med
- 15 / 6 g droždie
- 30 g maslo
- 440 múka výberová
- 1 ks vajce + 1 na potretie
- 5 g soľ
Pečieme vo vyhriatej rúre 180 °C 30-35 min